Back up گیری یکی از فرآیندهای لازم و ضروری هر شبکه ای به حساب می آید . در بسیاری موارد در صورتی که مدیر شبکه و یا حتی یک کاربر مبتدی تصمیم به اعمال تغییراتی در شبکه و یا کامپیوتر خود داشته باشد ، قبل از شروع به اعمال تغییرات حتما و باید از داده های الکترونیکی کامپیوتر خود و یا سرورهای خود Back up تهیه کند تا در صورت بروز مشکلی در اعمال تغییرات ، اطلاعات خود را از دست ندهد . در این مقاله قصد دارم نگاهی اجمالی به انواع روشهای Back up گیری بیندازم . لازم به توضیح هست که این روشها در برنامه ها ، کامیپوترها و شبکه های مختلف مشترک می باشد .

 

Full Backup

در این روش همانطور که از اسمش پیداست ، از کلیه داده های انتخابی ، Backup و یا نسخه پشتیبان تهیه می شود. به عبارتی نررم افزار پشتیبان گیری ، افزوده شدن و نشدن داده ها جدید به فایلها و فولدرهای انتخابی ، برایش اهمیتی ندارد و هر بار از کلیه فایل ها و فولدرها Backup تهیه می کند . مزیت Full Backup این است که فرآیند Restore یا بازگردانی اطلاعات در این روش بسیار سریع و آسان است . اما از معایب آن می توان به زمان بسیار زیاد جهت Full Backup اشاره کرد . به علاوه این که این روش فضای بسیار زیادی را در مقایسه با دیگر روشهای Backup گیری به خود اختصاص می دهد چرا که یک فایل به دفعات بالایی در یک محل ذخیره خواهد شد.

Incremental Backup

خوب این روش از جمله روش هایی است که به دفعات در سیستم ها و شبکه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد . در این روش ، ابتدا از کلیه فایل ها و فولدرها یک Full Backup گرفته می شود و دفعات بعدی که فرآیند Backup مجددا اجرا می شود، تنها از تغییرات فایل ها و فولدر ها نسبت به آخرین Backup ، Backup گرفته خواهد شد ! بدین صورت در هر مرتبه اجرای فرآیند Backup گیری ، از کل فایل ها و فولدرها مجددا Backup گرفته نخواهد شد و تنها از تغییرات و داده هایی که بعد از آخرین Backup گیری افزوده شده اند ، Backup گرفته خواهد شد .

خوب قطعا مزیت این روش این است که سرعت Backup گیری نسبت به Full Backup بسیار بالاتر است و به علاوه فضایی که برای ذخیره داده ها استفاده می شود ، نسبت به Full Backup نیز کمتر است . فرآیند Restore با توجه به اولین Full Backupی که در این روش گرفته می شود هم با سرعت کمتری نسبت به Full Backup انجام می شود و هم نسبتا پیچیده است . اما با این حال این روش با توجه به زمان و فضای کمی که به خود اختصاص می دهد ، در بسیاری از شبکه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

مثالی از Incremental Backup : فرض کنید تصمیم دارید برنامه ای جهت Backup گیری از روز شنبه تا جمعه با استفاده از این روش تنظیم کنید . عملیاتی که انجام می شود بدین صورت است که ابتدا در روز شنبه از کلیه فایل ها و داده ها یک Full Backup تهیه می شود . در روز یکشنبه تنها از تغییراتی که از روز شنبه اعمال شده است Back up تهیه می شود . در روز دوشنبه تنها از تغییراتی که از روز یکشنبه اعمال شده از Backup تهیه می شود . این عملیات تا انتهای روز جمعه ادامه خواهد داشت.

Differential Backup

در این روش ، ابتدا از کلیه فایل ها و فولدرها یک Full Backup گرفته می شود و دفعات بعدی که فرآیند Backup مجددا اجرا می شود، تنها از تغییرات فایل ها و فولدر ها نسبت به آخرین Backup Full، Backup گرفته خواهد شد! خوب در این روش هر بار که فرآیند Backup گیری اجرا می شود ، آخرین Full Backup ی که گرفته شده بررسی و سپس تغییرات را نسبت به آخرین Full Backup بررسی خواهد کرد و از آن تغییرات Backup گرفته خواهد شد .

این روش نسبت به Full Backup سریع تر می باشد . فضایی که جهت ذخیره سازی مصرف می شود از Full Backup کمتر اما از Incremental Backup بیشتر می باشد . سرعت Restore کردن اطلاعات در این روش نسبت Full Backup آرامتر اما نسبت به Incremental Backup نیز سریعتر می باشد

مثالی از Differential Backup : فرض کنید تصمیم دارید برنامه ای جهت Backup گیری از روز شنبه تا جمعه با استفاده از این روش تنظیم کنید . عملیاتی که انجام می شود بدین صورت است که ابتدا در روز شنبه از کلیه فایل ها و داده ها یک Full Backup تهیه می شود . در روز یکشنبه از آخرین تغییرات نسبت Full Backup گرفته شده ، Backup تهیه می شود.

در روز دوشنبه مجددا در صورتی که نسبت به Full Back up تهیه شده در روز شنبه، تغییری وجود داشته باشد، مجددا از کلیه تغییرات نسبت به روز شنبه، Backup تهیه می شود که البته فایل های روز یکشنبه نیز شامل می شود. در نتیجه در این روش به فضای بیشتری جهت Backup گیری مورد نیاز می باشد .

Mirror Backup

Mirror Backup همانطور که از اسمش پیداست ، از کلیه فایل ها و داده های مبدا ، عینا Backup تهیه می کند .همانطور که از اسم آن پیداست، در صورتی که فایلی در Backup مبدا حذف شود ، در نهایت آن فایل در Storage مقصد ( محل ذخیره سازی Backup ها ) نیز پاک خواهد شد .خوب این روش Backup گیری در مواردی می تواند خوب باشد.

مثلا هنگامی که اطلاعات شما بنابردلایلی ( مثلا به دلیل آلودگی به ویرووس و یا وجود فایل های مخرب ) در مبدا پاک شوند، کلیه آن فایل ها و اطلاعات در مقصد نیز ار بین می رود و شما این اطمینان را دارید که Backup تان آلوده نمی باشد. در بیشتر موارد، سرویس های Online Backup ( که در ادامه در مورد آنها نیز توضیح داده خواهد شد ) ترجیح می دهند از Mirror Backup با قابلیت ۳۰ روزه اطلاعات و سپس حذف آنها پس از ۳۰ روز استفاده می کنند .

بدین صورت که آن فایل ها در صورت حذف شدن از مبدا ، به مدت ۳۰ روز در مقصد نگهداری می شوند و سپس بعد از گذشت ۳۰ روز نیز ، آنها اک خواهند شد. خوب بدین صورت یک حالت متعادل اما نسبتا سخت گیرانه وجود دارد که اجازه رشد بی رویه Storage ذخیره سازی اطلاعات را نمی دهد.

( چرا که Online Storage نیز نسبتا گران قیمت و هزینه بر است ) در حالی که فایل های Backup به صورت ایمن نیز ذخیره می شوند . از مزایای این روش این است که فایلهای Backup ، فایلهایی قدیمی و یا آلوده نمی باشند . از معایب آن می توان به نکته اشاره کرد که در صورتی که فایلی به صورت تصادفی در مبدا پاک شود،آن فایل متاسفانه در مثصد نیز از بین خواهد رفت .

Full PC Backup or Full Computer Backup

در این حالت از Backup گیری ، همانند حالت Full Backup ، تنها از کلیه فایلها و داده ها Backup تهیه نمی شود بلکه از هارد کامپیوتر و یا PC یک image تهیه می شود. این drive image مانند تهیه یک Snapshot از hard drive می باشد .دراین حالت Backup گیری ، داده ها یا به صورت Compressed ذخیره می شوند و یا Uncompressed .

در این حالت هنگام Restore کردن Backup ، علاوه بر فایل ها ،Document ها ، Pictureها و Video ها کلیه system file ها ،Registry ، Programs و … نیز Restore می شوند . در برخی موارد به Full Backup ، Drive Image Backup نیز گفته می شود .
مثالی از Full PC Backup : در این حالت شما باید نرم افزار Backup گیری مورد نظر را بر روی کامپیوتر و PCی که می خواهید از آن Backup تهیه کنید ، نصب کنید .

سپس اقدام به تهیه یک Bootable Rescue disk or DVD کنید . بدین طریق شما می توانید در صورت نیاز آن PC را Restore کنید و از آن مجددا استفاده کنید .
از مزایای این روش می توان به Restore کردن سیستم عامل با کلیه برنامه ها و اطلاعاتش در عرض چند دقیقه و همچنین اینکه این روش بهترین روش برای بازگردانی اطلاعات در مواردی که Hard Drive دچار مشکل می شود.

از معایب آن این است که در بازگردانی و یا Restore اطلاعات ، نمی توان مشخصات سخت افزاری آن PC را تغییر داد . عیب دیگری که این روش دارد ، هنگام Restore ، کلیه مشکلات PC و کامپیوتر نیز با آن Restore می شود از جمله Virusها ، برنامه های مخرب و یا بلااستفاده و…

Local Backup

این حالت از Backup ، لزوما Storage ی که فایل های Backup در آن ذخیره می شود باید به صورت مستقیم به کامپیوتر و یا سرور مبدا متصل شده باشد . از انواع Local Backup ها می توان به حالت های زیر اشاره کرد:

  • Internal Hard Drive
  • External Hard Drive (Desktop or Portable)
  • Optical Drives like CDs,DVDs and Blue Ray discs
  • هاردهای SSD مانند USB Thumb Drive یا Flash Drives
  • (Network Attached Storage) NAS
  • تهیه Backup در فولدر به اشتراک گذاشته شده یا کامپیوتری دیگر در شبکه
  • Magnetic tape Drive

از مزایای این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • محافظت خوب از hard drive failure ( ایجاد مشکل در هارد ) ، حملات مربوط به ویرووس ها ، حذف های تصادفی و یا خرابکاری برخی از برنامه ها در مبدا
  • فرآیند Backup و Restore خیلی سریع انجام می شود.
  • هزینه های مربوط به Storage جهت ذخیره سازی اطلاعات ، در صورتی که از هاردهای جانبی مناسب استفاده شود ، میتواند مقرون به صرفه باشد .
  • در این حالت انتقال اطلاعات می تواند ارزان و مقرون به صرفه باشد ( با توجه به اینکه Backup Storage درون شبکه قرار دارد و نیازی به طراحی مکانیزم امنیتی جهت انتقال داده های Backup به خارج از شبکه نمی باشد )
  • با توجه به اینکه Backup Storage درون شبکه قرار دارد ، پشتیبانی و رفع خطا نیز مقرون به صرفه می باشد و همچنین اعمال برخی تمهیدات امنیتی نیز آسانتر و ارزانتر می باشد .

این روش نیز عاری از عیب نمی باشد . با توجه به اینکه Backup Storage نزدیک به مبدا قرار دارد، از اینرو هر اتفاقی که برای سیستم و یا سرور مبدا بیفتد ، برای Backup Storage نیز خواهد افتاد . پیش آمدن حوادث طبیعی از جمله سیل ، زلزله ، آتش سوزی ، و یا اتفاقاتی از جمله دزدی می تواند سبب از بین رفتن کلیه اطلاعات شود .

آیا محتوای این صفحه مفید بود؟

برای امتیاز دادن به آن روی ستاره کلیک کنید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد امتیازات: 0

تاکنون کسی رأی نداده است! اولین کسی باشید که این پست را ارزیابی می کنید

برای ارسال مطلب به دوستان خود

از طریق شبکه های زیر روی آن کلیک کنید

متاسفیم که این پست برای شما مفید نبود!

بگذارید این پست را بهتر کنیم!

به ما بگویید چگونه می توانیم این پست را بهبود بخشیم؟

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *